Waarom we met Noest open source sponsoren!

open source
Avatar Toon Noest

CTO & Partner - Azure MVP

Toon Vanhoutte

We steunen graag de open source community

Elk bedrijf, elke ontwikkelaar gebruikt dagelijks open source technologie. Achter veel van deze open-source initiatieven schuilen grote bedrijven, zoals Microsoft, Google en Red Hat. Er is echter ook een grote open source community die volledig gebaseerd is op gepassioneerde ontwikkelaars, die hier enorm veel van hun vrije tijd voor opofferen.

Wat houdt het in om open source te onderhouden?

Als maintainer van een open source project, kruipt er natuurlijk heel veel tijd in de ontwikkeling zelf. Hierbij wordt er veel aandacht gespendeerd aan testing. Aangezien er anderen software bouwen bovenop open source packages, is kwaliteit een top prioriteit. Daarnaast moet elke release zorgvuldig beheerd worden, wat ook heel wat focus vergt.

De maintainers van open source projecten staan ook in voor de documentatie van hun software. Een weldoordachte documentatie is de sleutel tot succes, maar dat krijg je niet op een korte termijn voor elkaar. Naast al deze taken, moeten ze ook nog eens de gebruikers helpen met eventuele problemen die ze ondervinden.

Slider

Hoe kunnen wij hiertoe bijdragen?

Zoals je gelezen hebt, is het hard labeur als maintainer van een open source project. Deze mensen doen dit vooral uit liefde en passie voor hun vak. Als je gebruik maakt van hun software, hou dan rekening met het volgende advies:

  • Toon appreciatie! Laat maintainers weten dat je hun software gebruikt en wat je er van vindt! Laat hen weten welke oplossingen je ermee gebouwd hebt en geef hen de toestemming om je bedrijfslogo op hun landingspagina te posten.
  • Lees de documentatie! Alvorens een issue te loggen omdat er iets niet werkt zoals je het verwacht, check en double-check de documentatie. Verkwist hun kostbare tijd niet, omdat jij te lui bent om te lezen hoe de software precies gebruikt moet worden.
  • Wees geduldig en respectvol! Ook al is een bepaald probleem voor jou een hoge prioriteit, besef ten allen tijde dat maintainers ook nog hobby’s, een gezinsleven of sociaal leven willen hebben. Zij combineren community werk vaak met een fulltime job.
  • Werk samen! Aarzel niet om zelf een fix voor een bepaalde bug te schrijven of een nieuwe feature uit te werken. Kijk altijd eens of er guidelines zijn over hoe dit op een productieve manier kan of neem eerst contact op met de maintainer.
  • Sponsor! Lees hierover verder meer


Waarom sponsoren?

Het is duidelijk dat de balans tussen geven en nemen vaak zoek is. Sommigen slagen er in om er een commercieel model rond te bouwen, anderen willen of kunnen dit niet. Het is vooral die laatste groep die wij met Noest sponsoren: zij die veel energie en liefde in hun open source project steken, zonder daar iets voor terug te verwachten.

Maintainers hopen niet om winsten te maken met dergelijke sponsoring. Het kan hen wel helpen bij de volgende zaken:

Hoe kan ik zelf sponsoren?

De gekendste platformen waarop open source projecten kunnen gesponsord worden zijn:

GitHub Sponsors

Open Collective

Met Noest sponsoren wij elk kwartaal een open source initiatief, dat onze mensen samen kiezen. Dit zijn typisch libraries waardoor wij op onze projecten extra kwaliteit en efficiëntie behalen.

Conclusie!

Bedrijven maken vaak grote winsten, mede dankzij maatsoftware die gebouwd wordt op open source initiatieven van gepassioneerde ontwikkelaars uit de community. Als elk bedrijf een klein steentje bijdraagt, kan het voor open source maintainers haalbaarder worden om dit op lange termijn vol te houden. Of zoals één van onze "vrienden" het zo mooi verwoordt:

Het gaat niet over winnen of verliezen, maar over zo lang mogelijk relevant blijven.

Simon Sinek

Fill 1 Created with Sketch.

Overweeg jij het ook?

Group Created with Sketch.
Group 2 Created with Sketch.
Group Created with Sketch.
Group Created with Sketch.
Group Created with Sketch.