Sam en Toon kijken terug op één jaar op de Noest-rollercoaster

Avatar Noest

Managing Partner

Sam Steen

In 2019 werd vanuit Cronos aan de Leie een .NET-afdeling opgestart. Al snel werd Noest boven de doopvont gehouden. Toen Sam Steen en Toon Vanhoutte in de zomer van 2020 als managing partners aan boord kwamen, konden ze een vliegende start nemen en Noest verder uitbouwen met eigen accenten en identiteit binnen de Cronos aan de Leie-community in Kortrijk. Toon zorgt voor de technische richting van het bedrijf, terwijl Sam het commerciële sales- en marketingverhaal meer op zich neemt. Een jaar na datum is het team gestaag aan het groeien met ondertussen zes nieuwe collega’s en zag CloudFuel, een dochterbedrijf samen met de collega’s van Arxus, het levenslicht. Ter ere van die eerste verjaardag blikken de twee rasechte West-Vlamingen Sam en Toon terug op een voorbijgevlogen jaar.

2102 een jaar noest blog 1

Een eigen identiteit en missie voor Noest

Toen Sam en Toon aan hun avontuur bij Noest begonnen, was hun eerste taak meteen duidelijk: de missie en identiteit van het bedrijf verder vormgeven. Met aandacht voor het reeds aanwezige team binnen de community van Cronos aan de Leie en zonder een revolutie te zijn die de bestaande klanten zou vervreemden. Sam Steen vertelt: “Van Cronos aan de Leie kregen we eigenlijk een mooi cadeau: een team van acht top mensen en al lopende projecten. Enkel de eigenheid was er nog niet volledig. Wat maakte Noest nu tot Noest? Waar willen we met Noest voor staan?”

“Al snel kwamen we uit op onze missie”, gaat Toon Vanhoutte verder. “Het leven van onze klanten makkelijker en efficiënter maken door applicaties op maat te bouwen. Dat doen we steeds met een Microsoft-first-aanpak waarbij we onze expertise in .NET, Azure en het Power Platform maximaal inzetten. Daaruit vloeiden ook onze waarden voort. We willen meeschrijven aan het verhaal van klanten én medewerkers, en dat steeds in duurzame partnerships, met de nodige flexibiliteit, een pragmatische aanpak en een stevige dosis fun.”

Groei zelfs tijdens een pandemie

In tijden van een wereldwijde virusuitbraak een jong bedrijf overnemen en verder doen groeien, het is geen evidentie. Toch slaagden Sam en Toon erin. Ze investeerden in nieuwe en bestaande mensen. Iemand uit het team is bijvoorbeeld in een nieuw avontuur gesprongen samen met een collega van Arxus om een eerste dochterbedrijf op te richten: CloudFuel.

“Verder denk ik dat onze waarden wel resoneerden bij klanten. We zijn story-driven. We luisteren, proberen de business te begrijpen en willen dan onze pen mee op papier zetten om het volgende hoofdstuk te schrijven. Ook de ‘Noeste’ werkmentaliteit kan veel klanten charmeren. In onze aanwerving zoeken wij medewerkers die de passie hebben om bijna op ambachtelijke wijze applicaties te bouwen, alsof ze voor ons zelf zouden zijn, die klanten vooruithelpen. Natuurlijk hielp de steun en het bereik van het Cronos-netwerk ook om onze commerciële ambities kracht bij te zetten”, aldus Sam.

2102 een jaar noest blog 3

Lokaal en transparant

Om de instroom van nieuwe projecten op te vangen, moest er dus ook aangeworven worden. Zelfs in een competitieve markt en remote werken, lukte dat verbazend goed. Toon: “Zelfs toen we van thuis werkten, zetten we in op het team samenbrengen. We organiseerden wandelingen met collega’s of – als het mocht – een terrasje. Steeds met aandacht voor alle maatregelen. Dat ging vlot aangezien we vooral lokaal in West- en Oost-Vlaanderen rekruteren en iedereen dus relatief dicht bij elkaar woont. We wierven een van onze nieuwe collega’s zelfs aan zonder ooit in persoon te hebben afgesproken. Toen we bijna een half jaar later eindelijk allemaal samen zaten, was hij al echt deel van het team. Ondanks dat we heel de tijd remote zaten. Het kan dus echt wel en het was leuk om te zien.”

“Dat iedereen zo betrokken is, komt denk ik omdat we iedereen zoveel mogelijk inspraak geven in de richting van Noest”, gaat Sam verder. “Dat doen we via regelmatige feedback sessies, of tijdens maandelijkse check-ins. We hebben ook snel onze ‘Story-kring’ opgericht waar we zowel operationele als strategische input verzamelen uit een beperkte kring om samen zoveel mogelijk gedragen beslissingen nemen. Zo bepaalden we onze branding, missie en waarden. Ook tijdens het sollicitatieproces betrekken we collega’s. Die persoonlijke klik vinden we in eerste instantie belangrijker dan technische skills want die komen wel en kunnen aangeleerd worden.”

Een rollercoaster jaar voor de managing partners

Zowel Sam als Toon kijken toch met een zekere verbazing terug op het afgelopen jaar. Sam: “Voor mij is dat eerste jaar heel positief geweest. Dat je hard gewerkt hebt besef je wel en als ik terugkijk denk ik toch ‘verdorie, we hebben echt veel gedaan’. En we hebben nog veel leuke plannen voor de boeg.”

Toon: “Ik zat precies op een rollercoaster. Het is allemaal zo snel gegaan. Ik ben echt trots hoe we het afgelopen jaar het bedrijf hebben geleid. Onze bedrijfscultuur is net zoals onze IT-projecten heel agile. Als iemand uit het team een goed idee heeft proberen we dat snel uit en sturen we bij waar nodig. Dat maakt van Noest een beter bedrijf voor iedereen.”

2102 een jaar noest blog 2

Op weg naar nog veel jaren Noest

Het eerste jaar is nog maar juist voorbij of de twee managing partners zetten hun blik al op oneindig. “Er liggen al twee duidelijke doelen klaar voor de nabije toekomst”, vertelt Toon. “We willen onze projectwerking verder optimaliseren en de bijhorende planning stroomlijnen. We willen klanten een geoliede machine geven en zorgen dat de collega’s goed op elkaar ingespeeld zijn. Dat moet het ook eenvoudiger maken om iemand nieuw te onboarden. Zo groeien we verder op een duurzame manier.”

“De doelstellingen voor de verre toekomst liggen niet 100 procent vast”, zegt Toon. “We willen verder groeien op een plezante manier en alert zijn voor nieuwe opportuniteiten. Daarbij willen we dat de sfeer en cultuur van openheid, de transparantie en de ruimte om mensen kansen te geven, dezelfde blijven.” Daar sluit Sam zich bij aan en hij voegt toe: “Voor mij moet Noest niet noodzakelijk een bedrijf met 100 medewerkers worden. Ik steun liever mensen met zin voor onderneming en met dezelfde missie om het leven van iedereen makkelijker en efficiënter te maken, om dochterbedrijven op te richten. Daarnaast willen we uiteraard de geprefereerde werkgever zijn voor nieuw en ervaren talent en een trouwe partner voor bedrijven in West- en Oost-Vlaanderen en daar buiten.”

Afsluiten met een off-site en Academy

Het eerste jaar sluit Noest af op feestelijke en leerrijke wijze. Een off-site teambuilding om iedereen te bedanken en de allereerste Noest Academy Day. “Voortdurend bijleren is noodzakelijk in een sector die razendsnel evolueert. Daarom houden we nu al om de twee weken met het team onze ‘knowledge sharing hours’ en krijgt iedereen een opleidingsbudget. De Noest Academy Day of NAD bouwt een beetje op het concept van een hackaton. We dompelen onze collega’s onder in .NET Blazor en Kubernetes. Met die extra kennis in onze hoofden zijn we weer volledig klaar voor het komende jaar”, concludeert Toon.

Group Created with Sketch.
Group 2 Created with Sketch.
Group Created with Sketch.
Group Created with Sketch.
Group Created with Sketch.