De gelijkenissen tussen een IT-project en een speeltoestel bouwen

Agile Noest
Avatar Toon Noest

CTO & Partner - Azure MVP

Toon Vanhoutte

Sinds kort is de tuin van Noest’er Toon Vanhoutte een speeltoestel rijker. Tijdens zijn verlof heeft hij zich bezig gehouden met het bouwen van dit leuke project voor zijn twee (b)engels. En dat deed hem ontzettend veel denken aan de manier waarop we bij Noest projecten aanpakken. Van klant en scope bepalen tot discovery bootcamp en implementatie, hij kroop in zijn pen om door zijn zomertaak te gaan alsof het een Noest-project was. Lees je mee?

De klant

Zoals zo vaak bij Noest ging het ook hier om een lokale, West-Vlaamse klant: de Familie Vanhoutte. De Familie heeft haar hoofdkantoor in Kuurne en beschikt daar over enkele beperkte productiesites in de nabijgelegen tuin. Naast de noodzakelijke huishoudelijk taken, hebben de Vanhouttes een heel specifieke focus op plezier maken. Vooral de twee belangrijkste werknemers, Brent (4) en Oliver (2), hebben van zich amuseren hun specialisatie gemaakt. Aangezien het speeltoestel-project om deze kernactiviteit draaide werden ze als toekomstige eindgebruikers nauw betrokken bij het project.

Om de soms heel wilde ideeën van deze kanjers in te tomen en zorgen dat ze vrij letterlijk met beide voetjes op de grond staan, werd mama Melissa aangesteld als Product Owner. Zij werd verantwoordelijk voor het bepalen van de prioriteiten van de feature backlog, finale beslissingen te nemen en het budget te bewaken.

Het project

De klant was een goeie kennis van me, dus besloten we het project, de scope en gewenste resultaten te bespreken tijdens een diner. Ik koos, net zoals de klant, een boterham met choco – inclusief aangepaste melken. Tijdens het gesprek werd het meteen duidelijk dat de klant een speeltoestel wou voor in de tuin. Hierdoor zouden ze nog productiever en efficiënter worden in hun core business: plezier maken.

Brent droomde luidop over gigantische glijbanen en een piratenboot, terwijl Oliver het wat kleinschaliger zag zoals een leuke zandbak. Product Owner Melissa was vooral bezorgd om het kostenplaatje en de veiligheid voor de eindgebruikers. Daarnaast had ze enkele vragen over het esthetische aspect. Ik stelde voor om een Discovery Bootcamp te organiseren, om de neuzen in dezelfde richting te krijgen. We reserveerden hiervoor de eerste week van de zomervakantie op de speelkalender. Na deze leuke business meeting, poetsten we onze tanden en waren de twee medewerkers klaar voor een verhaaltje.

Discovery bootcamp

Doelstellingen

Aan het begin van de bootcamp kon iedereen hun doelstelling over het project formuleren. Het gebrabbel van Oliver werd vakkundig ontrafeld dankzij de business kennis van Melissa. De verschillende meningen mondden uit in een gemeenschappelijk doel: binnen het jaar moet de Familie Vanhoutte dankzij de nieuwe speelbuddy - genaamd Robbie - het meeste plezier maken van de hele straat!

User stories en prioriteiten

Daarna werden de verschillende user stories in kaart gebracht waarop de oplossing een antwoord moest bieden: van glijden en klimmen tot zandkastelen maken en schommelen. De nodige prioriteiten werden doorgesproken, waarbij Product Owner Melissa de nadruk legde op de differentiatie tegenover de concurrentie, namelijk de buren.

Schetsen en MVP

Vervolgens was het tijd om samen de nodige schetsen te maken. De afbeeldingen die Oliver en Brent uit de verschillende boekjes hadden gescheurd dienden als ideale inspiratiebron. Het werd meteen duidelijk dat het een compact speeltoestel moest worden met zo veel mogelijk faciliteiten. We besloten klein te beginnen met een Most Viable Product (MVP). Op basis daarvan zou het project geëvalueerd worden en konden vervolgstappen gedefinieerd worden.

Implementatie in sprints

De zaterdag na de bootcamp gingen we aan de slag. Er werd beslist om in sprints van twee uur te werken. Op deze manier konden de twee enthusiaste medewerkers het project van dichtbij opvolgen en snel bijsturen waar nodig. Na de eerste demo – waarbij de grootte van het speeltoestel duidelijk werd – legden we samen met de klant de definitieve positie vast. De tweede sprint review vond iets later plaats dan gepland, wegens een dringend vieruurtjes-incident in productie.

Testen van de MVP

Het speeltoestel kon nu voor de eerste keer door de eindgebruikers getest worden, waardoor we de feedback kregen dat de hellingsgraad van de ladder moest aangepast worden. Na deze terugblik, werd beslist om in co-creatiemodus te gaan: Brent en Oliver zouden samen mee ontwikkelen aan de tuinbuddy.

Deze aanpak bleek de juiste keuze te zijn. Hun creatief en out-of-the-box denken zorgde voor heel wat verrassende, maar schitterende implementatiedetails. Op het einde van het traject ontstonden er regelmatig wat meningsverschillen over prioriteiten tussen de twee medewerkers. Dat leidde tot verhitte discussies en het occasionele mopperen. Gelukkig vervulde mama Melissa haar rol als Product Owner prima. Ze bemiddelde door de juiste balans te vinden tussen budget enerzijds en meerwaarde voor de familie anderzijds. Het project werd succesvol afgerond, met twee heel tevreden eindgebruikers als bewijs!

(lees verder onder de foto)

Noest 2101 thuisproject speeltoestel blog

At your service! Ook achteraf

Tijdens de implementatie werd er reeds rekening gehouden met het onderhoud en de beveiliging na het afronden van het project. Zo werd bijvoorbeeld het speeltoestel stevig verankerd, om beschermd te zijn tegen cyberaanvallen zoals ‘brute wind attacks’. Momenteel nemen we het volledige onderhoud en monitoring voor onze rekening: de Product Owner verwittigen als de eindgebruikers gevaar lopen, het zand opnieuw in de zandbak doen en kleine aanpassingen doorvoeren. Hierdoor kan de Familie Vanhoutte zorgeloos plezier maken terwijl ze weten dat de kennis over de tuinbuddy geborgd blijft.

Onze waarden

Dit project zet mooi de waarden van Noest in de vingerverf:

Alweer een tevreden klant en natuurlijk de nodige trots op het eindresultaat. Dit is nog maar een eerste stap in deze samenwerking. De plannen voor de volgende fase worden momenteel volop gesmeed.

Wil je net zoals de Familie Vanhoutte jouw project toevertrouwen aan Noest? Neem dan zeker contact met ons op. Het zal dan wel software op maat zijn. Van speeltoestellen voor de tuin hebben we even onze buik vol…

Path Created with Sketch. Bouw nu jouw project met Noest
Group Created with Sketch.
Group 2 Created with Sketch.
Group Created with Sketch.
Group Created with Sketch.
Group Created with Sketch.