Samen succesvol in industriële IoT

Industrial IoT
Microsoft Azure
AI
Integratie
.NET
Shopfloor
Electrolux in brief header image 920x520

Electrolux produceert jaarlijks meer dan 55 miljoen huishoudelijke apparaten op meer dan 30 locaties wereldwijd. Het Zweedse moederbedrijf van merken als AEG en Zanussi genereert hiermee enorme hoeveelheden data, die jarenlang decentraal werden beheerd.  In een baanbrekende samenwerking met Noest en Cronos aan de Leie introduceerden ze een revolutionair industrieel IoT-platform. Hiermee openden we in co-creatie de deuren naar een toekomst vol innovatiemogelijkheden.

Dertig Electrolux-sites, één gestandaardiseerde dataverzameling

Tot voor kort had elke Electrolux-site eigen processen en systemen om data uit het productieproces te verzamelen. Er was dus geen centraal systeem, wat het moeilijk maakte om globale data te verzamelen en analyseren. Door de enorme hoeveelheid geproduceerde data was het een huzarenwerk om inzicht te krijgen in problemen en vertragingen over de locaties heen. Laat staan om ze op een gestandaardiseerde manier op te lossen.

Om deze uitdaging aan te gaan, zocht Electrolux een partner met de juiste expertise én mindset om een gestandaardiseerd industrieel IoT & dataplatform te ontwikkelen. Dit platform zou Electrolux in staat stellen om gecapteerde machinedata centraal te verwerken en toegankelijk te maken iedereen, over de vestigingen heen. Vrij vertaald: vrijheid én efficiëntie voor iedereen binnen de organisatie. Dit effent het pad voor efficiënte productieprocessen, ongeziene kostenbesparingen en talloze nieuwe applicaties die de marktpositie en duurzaamheid binnen Electrolux versterken.

Lokale kracht, globale impact

Al snel kwamen Noest én Cronos aan de Leie in het vizier. Lokale kracht aanwenden om globale impact teweeg te brengen. Een uitdaging die ons vaneigens op het lijf geschreven is.

Zo gezegd, zo gedaan. Boordevol goesting en met een gezonde dosis pragmatisme vlogen we samen met Electrolux in het vraagstuk. Via een assessment van het bestaande platform brachten we de bestaande werking in kaart. Tijdens verkennende workshops doken we in de OT en IT-structuur en infrastructuur van Electrolux. Samen blikten we vooruit op de architectuur van het te ontwerpen cloud platform: doelstellingen, de verwerking van gecapteerde data (real time of in batches?), de inrichting van het netwerk en de beveiliging, technologiekeuzes en nog veel meer.

EMC2: een schaalbaar en flexibel platform

Al snel werd EMC2 geboren: een gecentraliseerd Azure IoT platform dat niet alleen data centraliseert en verwerkt, maar ook de datacaptatie met de machines stuurt. Om EMC2 in co-creatie tot leven te wekken, vormden de Noesters en medewerkers van Electrolux zogenaamde squads. De platform-squad voorziet de Azure cloud infrastructuur, zorgt voor een configuratie-gedreven data captatie die real-time geconnecteerd is met de PLCs en stelt deze machine data ter beschikking via APIs en big data sets voor de andere teams. De analytics-squad genereert inzichten vanuit deze big data sets, door deze te verrijken met heel wat andere databronnen en er machine learning algoritmes op los te laten. De application-squad ontwikkelt heel wat applicaties, waaronder een shifts kalender en een applicatie waarmee de operatoren op de productievloer oorzaken van downtimes, verminderde snelheid of lagere kwaliteit kunnen ingeven. Deze vormt de basis van de wereldwijde uitrol van OEE (Overall Equipment Effectiveness).

Sommige oplossingen bevinden zich nog in de proof-of-conceptfase, terwijl andere al worden uitgerold naar meerdere sites. Een complexere, maar cruciale toepassing is het beoordelen van productie-efficiëntie. Deze inzichten maken het mogelijk om nieuwe toepassingen te identificeren en te ontwikkelen. Denk aan het optimaliseren van het opstarten en voorverwarmen van ovens, wat nu automatisch kan worden geanalyseerd en verbeterd.

“We hebben ons zo georganiseerd dat we parallel kunnen werken. Zo konden we tijdens de datacaptatie-fase ook al inzetten op de bouw van applicaties. Op korte tijd hebben we zo heel veel kunnen realiseren.”

1686758335451
Toon Vanhoutte | CTO

Hiermee geeft EMC2 de mensen op de werkvloer de tools in handen om snel én efficiënt inzicht te verkrijgen in de werking van hun machines. “Onze lokale teams kennen hun machines namelijk als geen ander”, vult Klaas Dobbelaere, IIoT & Equipment Connectivity Director bij Electroolux aan.

En daar, ondervindt Electrolux, ligt de kolossale sterkte van het platform. Met de aangeleverde data en analytics kunnen werknemers zelf suggesties doen voor applicaties en verbeteringen. Bovendien leidt deze gecentraliseerde aanpak met  AI-gebaseerde optimalisaties tot een kleinere ecologische voetafdruk, bijvoorbeeld door het besparen op gasverbruik van de industriële ovens.

De insteek van het nieuwe platform? Mensen de tools geven om zelf met oplossingen te komen, op een gestandaardiseerde en geharmoniseerde manier.”

1551630101672
Klaas Dobbelaere | IIoT Connectivity Director

EMC2: een schaalbaar en flexibel platform

EMC2 is ontworpen om flexibel mee te bewegen met de veranderlijke datastromen van Electrolux. Door de overstap naar de Azure Cloud is het platform perfect schaalbaar en biedt het de mogelijkheid om data wereldwijd soepel te beheren, transporteren en rapporteren. De oude on-premise servers konden deze schaalbaarheid en flexibiliteit onmogelijk waarmaken.

Lokale edge-machines connecteren daarom met de Kepware-servers om de data van de machines te capteren. Deze telemetrie-data wordt op een betrouwbare manier verzonden richting de Azure cloud via Event Hubs. Met Azure Data Explorer hebben we een schaalbare timeseries-database, die samen met enkele Azure SQL-databases de basis vormt van de flexibele GraphQL API. Voor de opzet van de medaillon-architectuur binnen het date lakehouse werd Azure Databricks gebruikt.

Pionier met Microsoft-technologie

Dankzij de sterke samenwerking tussen Electrolux en Microsoft konden we participeren in een private preview van IoT for Operations: Microsoft’s gloednieuwe IoT-oplossing voor de maakindustrie. Deze vereenvoudigt het verzamelen en behandelen van vastleggen van productiedata op de productievloer. Een primeur voor beide bedrijven, met een impact die kan tellen!

“In private preview partnership konden we de tool testen en bijschaven, samen met Microsoft Engineers. We waren dus bij de eersten om die te testen. Een unieke kans om inspraak te hebben in de ontwikkeling van een gloednieuwe Microsoft tool.

Ludovic migneault 5xb Cj VW Kcs unsplash
Jeroen Verhaeghe

Met de blik op de toekomst gericht

De toekomst van EMC2 kenmerkt zich door constante innovatie en voortdurende ontwikkeling. Data wordt centraal beschikbaar gesteld op een ontwikkelaarsplatform, waarbij lokale teams de vrijheid krijgen om zelfstandig aan de slag te gaan. Zo bouwen ze zélf applicaties met impact. Dit resulteert in een continue stroom van nieuwe features en usercases. De innovatiemotor draait zo op volle toeren. Dit leidt tot een ongekende digitale versnelling bij Electrolux. De mogelijkheden zijn eindeloos!

*N-update

Andere cases
Televiceducation video thumbnail

Televic

Innovatie en digitalisatie die ertoe doen

Deschacht herstal batiment 520x388

Deschacht

Deschacht boort nieuwe markt aan met op gemaakte CPQ-calculators.

Vanheede 4

VanheedePlus

VanheedePlus - Hoe één mobiele applicatie het volledige afvalverwerkingsproces digitaliseert